понеделник, 2 май 2011 г.

География

Град Сливен е разположен в подножието на Източна Стара планина. Северно от града е разположен природният парк "Сините камъни", който обхваща близо единадесет хиляди и половина хектара от Сливенския Балкан, известен под името Карандила.

Карандила
Поглед от Карандила
Намира се до местността Карандила. Има поверие което казва че ако си намислиш някакво желание и преминеш 3 пъти през Халката, то ще се сбъдне.
Халката
Сливенското поле е последното от подбалканските в източна посока. До първата четвърт на XIX век Сливенско поле е част от Розовата долина, но изселническите вълни от града след Руско-турските войни от 1806–1812 и 1828–1829 г. довеждат до упадък на производството на розово масло. Източно от града се намира "Долината на прасковите".
Долината на прасковите
В близост до Сливен се намират Сливенските минерални бани. Те са балнеолечебен курорт с национално значение. Административният му статут е на селищно образувание с местно значение в землището на село Злати войвода.  Изградена е материално-техническа база, която включва балнеолечебници, почивни станции, плувни басейни. Сливенската минерална вода е с температура 48 градуса и дебит 17 л/сек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар